SCURTUL ISTORIC AL GRĂDINIŢEI CU PROGRAM  NORMAL  «SFÂNTA FAMILIE »  Gherăești-Neamț

„Familia este sanctuarul   iubirii, prima şcoală şi leagănul vieţii.

Nici un climat nu este mai sfânt decât cel al familiei din Nazaret .

Nici un leagăn nu e mai plăcut decât cel al unei familii  creştine.”

Preasfinţia Sa Petru Gherghel

Episcop de Iaşi

             La aproximativ 18-20 km  NV de oraşul Roman şi 60 km de  Piatra Neamt, se află comuna Gherăeşti. Este un sat  majoritar catolic, aproximativ 90% din populaţia comunei sunt catolici.  Climatul relaţiilor interconfesionale în zonă este pozitiv şi de colaborare.       Grădiniţa noastră este confesională catolică, respinge orice încercare de discriminare sau prozelitism, este deschisă oricui, indiferent de confesiune şi pretinde să educe în valorile umaniste-creştine universal acceptate,  în atitudini de respect, toleranţă şi dialog.  

           Grădiniţa cu Program Normal „Sfânta Familie”, comuna Gherăeşti, Judeţul Neamţ este înfiinţată în anul 2002, la inițiativa Preasfințitului Episcop Petru Gherghel, părintele Isidor Mocanu s-a îngrijit de construcția acestei clădiri,  este construită cu finanţare din partea Episcopiei Romano – Catolice de Iaşi şi are ca principal obiectiv de activitate instruirea şi educarea copiilor de 3 –6 ani în vederea integrării cu succes în activitatea şcolară.

Preasfințitul Episcop Petru Gherghel, a vrut să ne încredințeze grădinița nouă surorilor din Institutul „Slujitoarele  lui Cristos Marele Preot”,  acest  Institut fiind fondat tot de Excelența Sa. Misiunea noastră  aici este de a oferi copiilor o educaţie în  primul    rând  creştină şi de calitate. Rezultatele muncii noastre mai mult de un deceniu de activitate au reprezentat cartea de vizită a grădiniţei.                                                                                                                                                                

  Clădirea instituţiei este situată în partea de sus a localității Gherăești și este înconjurată de case, costrucția a fost finalizată în anul 2002 și dispune de o curte mare cu jocuri, gazon şi pomi, spaţiu suficient pentru joacă.

            Ne desfășurăm activitatea într-o clădire modernă, cu săli de grupă luminoase, şi un spaţiu de joacă în aer liber generos. Sălile de grupă sunt utilate cu mobilier din lemn, atent prelucrat şi ergonomic, corespunzător vârstei.

Unitatea noastră  este acreditată  prin ordinul ministrului având nr. 3827 din 04.05.2009.

    Grădiniţa funcţionează într-un singur schimb, fiecare grupă în propria sală de clasă cu dependenţe proprii;
       Grădiniţa cu Program Normal „Sfânta Familie”,  oferă condiţii foarte bune pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ:
-O clădire bine dotată, cu sisteme proprii de încălzire, alimentare cu apă şi canalizare;
-Două săli de clasă mobilate corespunzător cu capacitate pentru 20/25 copii;
-Sală de joacă; 
-Sală de mese cu 25 de locuri;   
-Cabinet medical de primire a copiilor;
-Cancelarie pentru cadre didactice; 
-Grupuri sanitare (11pentru copii) şi (2) cadre didactice;    

Copiii din comună  dar şi  din localităţile apropiate Gherăeștiului,  ne păşesc  an de an pragul şi sunt „mesajele noastre vii” care ne reprezintă numele şi ne creează renumele printre instituţiile de învăţământ preşcolar.

              In cadrul grădiniței predomină convingerea că omul este perfectibil prin educaţie, indiferent de provenienţa socială sau potenţialul ereditar. Ne consideram o mare familie în care fiecare are ceva de învăţat, adulţi şi copii care pretind unii de la alţii, dar şi oferă în aceeaşi măsură.

Grădinița reprezintă un loc unde fiecare copil trebuie să se simtă liber,  să poată să-şi dezvolte personalitatea şi talentele şi să se pregatească temeinic pentru integrarea în societatea viitorului.  Devine imperios necesar că grădinița trebuie să formeze oameni în spiritul normelor şi valorilor creştine.

Misiunea grădiniţei   

Grădiniţa cu Program Normal  „Sfânta Familie” Gherăești,  în acţiunea sa educativă se bazează pe asigurarea unui act educaţional de performanţă, care să contribuie la formarea  unei personalităţi autonome şi creative, la formarea unor copii sănătoşi, eficienţi, activi, cooperanţi care să se adapteze uşor la regimul muncii şcolare şi la orice situaţie în viaţă.

            Misiunea noastră este de a forma oameni care să trăiască după valorile umane şi creştine punând accent pe respect, solidaritate, toleranţă, cinste.

Viziunea grădiniței

Ne propunem să devenim o grădiniţă  în care să promovăm toleranţa şi înţelegerea, să asigurăm condiţii pentru dezvoltarea aromonioasă a fiecărui copil din grădiniţă, să-i sădim încrederea în sine, să îl încurajăm să se manifeste liber şi să îl ajutăm să descopere că, prin muncă şi perseverenţă, poate deveni „cel mai bun”.

      Vrem să acordăm prioritate acelor copii mai defavorizaţi sau care se află în dificultate din diverse motive: economice, sociale, familiale.

Într-o atmosferă de sărbatoare și bucurie pe data de 17.06.2012, am sărbătorit 10 ani de activitate a Grădiniței ,,Sfânta Familie”.  Acest eveniment a fost marcat și cu organizarea unui Simpozion Național cu tema:  „Modalități de dezvoltare socio-emoțională la vârsta preșcolară”.

Această sărbătoare să constituie pentru noi toţi o fericită mângăiere că avem posibilitatea să ne implicăm în educaţia copiilor acestei comunităţi şi totodată reprezintă o încurajare pentru viitor.

Aceasta este  Grădinița noastră  „Sfânta Familie”,  în care vreme de 18  ani credem că am reușit să devenim utile pentru comunitatea noastră, sunt și multe activități din viaţa grădiniței unde  împreună cu părinții copiilor și cu partenerii noștri din comunitate, Biserica, Școala, Primărie, Politie, Dispensar, etc, vom păstra în suflet pentru totdeauna toate momentele plăcute petrecute împreună!

                                                           Surorile de la Grădinita „Sfânta Familie”

scmp.ro © 2023