Două surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au spus încă o dată da-ul lor lui Cristos, prin profesiunea simplă a sfaturilor evanghelice, în cadrul unei sfinte Liturghii care a fost celebrată de PS Aurel Percă, sâmbătă, 30 martie 2019, la ora 11.30, în capela Casei "Sfânta Familie" din Gherăeşti. Surorile Veronica Dogaru (Galbeni) şi Angela Ilieş (Luizi-Călugăra) au reînnoit voturile pentru trei ani. Pentru acest moment ele, împreună cu alte 31 de surori din congregaţie s-au pregătit prin zile de exerciţii spirituale ţinute de pr. Marius Vătămănelu, OFMConv în perioada 25-30 martie 2019.


Zilele de exerciţii spirituale, în acest timp binecuvântat al Postului Mare, au fost un timp oferit lui Dumnezeu în rugăciune, tăcere, adoraţie şi ascultarea Cuvântului. Prin meditaţiile sale pr. Marius ne-a ajutat să ieşim din logica umană şi să intrăm în logica lui Dumnezeu.
Vineri, 29 martie, PS Petru Gherghel, fondatorul congregaţiei noastre, ne-a onorat cu prezenţa, căldura, sfaturile, grija sa părintească şi ne-a încurajat ca, asemenea Martei şi Mariei, să ne îndeplinim cu bucurie slujirea la picioarele lui Isus.
În cadrul sfintei Liturghii, de la finalul exerciţiilor spirituale, cele două surori au reînnoit voturile de ascultare, curăţie şi sărăcie în faţa Bisericii, a episcopului Aurel Percă, a sorei Regina Horvat, superioara generală, şi au semnat pe altar făgăduinţele lor.
La omilie, inspirat de textului evanghelic despre parabola vameşului şi fariseului, pr. Marius Vătămănelu a făcut o paralelă între mândrie şi umilinţă. Mândria este cel mai mare păcat şi izvorul tuturor celorlalte păcate, care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de fraţi. Iar umilinţa este cea mai importantă virtute, temelia vieţii noastre spirituale, care ne apropie de Dumnezeu şi de aproapele. Diferenţa dintre vameş şi fariseu este rugăciunea, pe care fiecare o adresa Domnului. Fariseul se ruga în centru, cu mândrie şi cu pretenţia că este important şi vameşul, care se ruga profund, într-un colţ cu respect şi umilinţă. Părintele ne-a provocat, pe fiecare dintre noi, să analizăm relaţia noastră cu Dumnezeu, în rugăciune: "Când intrăm noi în Casa Domnului, realizăm că ne aflăm în faţa sfinţeniei lui Dumnezeu? Cum ne prezentăm în faţa lui Dumnezeu, cu umilinţă că suntem păcătoşi şi cerem iertare sau cu mândrie ne asumăm darurile lui şi ne credem autosuficienţi?"
În încheiere, PS Aurel Percă a încurajat toate surorile prezente, a felicitat surorile care au reînnoit voturile pentru curajul de a merge pe acest drum al slujirii în cadrul institutului şi ne-a îndemnat să avem întotdeauna privirea îndreptată spre patroana, modelul şi ocrotitoarea noastră, preasfânta Fecioară Maria.
Împreună cu celelalte surori, cu preoţii invitaţi şi cu rudele, sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească de comuniune, bucurie şi recunoştinţă.
SCMP

 

Galerie foto:

scmp.ro © 2023