În perioada 21-23 iulie 2018, în comunitatea "Sfânta Familie" a surorilor din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", s-a desfăşurat campusul vocaţional pentru tinere cu titlul "Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu" (Lc 1,30), la care au participat 12 tinere din diferite parohii ale Diecezei de Iaşi.
Dorind să fim în sintonie cu Sfântul Părinte papa Francisc, care a stabilit pentru luna octombrie 2018 a XV-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, dedicată tinerilor şi educării lor în credinţă, precum şi discernământul vocaţional, ne-am gândit ca "atenţia, rugăciunea şi reflecţia Bisericii să fie îndreptate spre tineri, din dorinţa de «a aprinde» şi, mai ales, de «a primi» darul preţios, care sunt ei, pentru Dumnezeu, Biserică şi lume" (Mesajul Sfântului Părinte pentru pregătirea Sinodului).

Am încercat prin rugăciune, ateliere, comuniune şi momentele recreative să fim alături de aceste tinere curajoase, care au decis, în ciuda tuturor posibilităţilor de divertisment pe care le oferă lumea, să fie împreună cu noi, surorile, şi să petrecem un week-end altfel. Ne-am străduit să le împărtăşim şi să le arătăm şi un alt mod de a fi şi de a trăi, dar paradoxal am primit şi noi din energia, entuziasmul şi tinereţea lor. Am parcurs împreună un drum, ca prin temele propuse: "Să ne cunoaştem, să cunoaştem identitatea «Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot»", "Vocaţia Mariei, vocaţia noastră", "Slujirea şi bucuria în viaţa consacrată" şi "Mărturia unei vieţi dăruite lui Dumnezeu", să transmitem acestor tinere că indiferent de vocaţia pe care Dumnezeu a sădit-o în inimile lor, la viaţa consacrată sau la viaţa de familie e important să o aibă pe sfânta Fecioară Maria ca model, ca ajutor şi mai ales ca mamă. Mulţumim lui Dumnezeu pentru acest timp frumos, binecuvântat şi sperăm şi cu roade!
Impresiile tinerelor participante sunt prea frumoase ca să nu le împărtăşim:
• "A fost o experienţă super frumoasă, care m-a ajutat să mă gândesc la vocaţia mea şi la ceea ce vrea Dumnezeu de la mine. M-am bucurat pentru faptul că mai sunt şi alte tinere de vârsta mea care doresc să îi ofere din timpul lor lui Dumnezeu" (Emma)
• "Mi-au plăcut foarte mult aceste zile, deoarece am învăţat multe lucruri care o să mă ajute în viaţă. A fost o experienţă plăcută, nouă şi mă bucur foarte mult că am participat. M-am simţit foarte bine, numai că nu pot transmite în cuvinte" (Bianca)
• "Pentru mine aceste trei zile au reprezentat ceva cu totul nou şi unic. Este prima dată când particip la un campus vocaţional şi am rămas plăcut impresionată. Am descoperit o mulţime de lucruri noi, cântece, rugăciuni, dans meditativ. În aceste zile am descoperit o pace interioară nemaiîntâlnită până acum, am simţit o linişte, o mare bucurie în suflet şi nu în ultimul rând am înţeles că Dumnezeu mă iubeşte şi că îmi este întotdeauna alături şi îmi ghidează paşii spre a vedea frumuseţea vieţii, în ciuda necazurilor care se abat şi se vor abate în viaţa mea. Vă mulţumesc pentru tot ce m-aţi învăţat, pentru eforturile depuse, pentru ospitalitate şi disponibilitate permanentă. A fost o experienţă minunată cu trăiri extraordinare, care mi-au arătat şi o altă latură a vieţii şi un alt stil de viaţă în care domneşte liniştea, rugăciunea, adică Dumnezeu. Sper să ne revedem curând!" (Andra)
• "De fiecare dată când mi se oferă o oportunitate, care mă face să abandonez rutina de acasă, o îmbrăţişez cu drag. Astfel aceste zile au fost un refugiu de la activităţile şi tumultul vieţii zilnice. O interiorizare, regăsire şi linişte sufletească îşi are întotdeauna rolul ei major. Vocaţia, întotdeauna am clasat-o ca fiind primordială, deoarece datorită sau din cauza ei, drumul nostru poate fi în constantă fericire sau un abis în care nu ne regăsim niciodată şi echilibrul vieţii este în pericol să se balanseze mereu". (Luisa)
• "Această experienţă m-a făcut să privesc viaţa cu alţi ochi. Am învăţat faptul că slujirea înseamnă dăruire, fără a aştepta ceva în schimb, că e mai plăcut să dăruieşti decât să primeşti. Că bucuria vine din interiorul fiecăruia dintre noi. Am învăţat să mă rog în moduri diferite faţă de cele pe care le ştiam. Înainte să vin aici am simţit nevoia de reculegere, de puţină linişte în suflet, fiindcă în sufletul meu era vraişte. Am reuşit într-o oarecare măsură să mă liniştesc, dar încă mai am nevoie de astfel de zile pentru a simţi acea pace profundă. A fost o experienţă frumoasă, zile pline de har, iubire, linişte, zâmbete. Au fost zile cu totul aparte. Mulţumesc pentru aceste zile minunate!" (Andreea)
• "Mi-a plăcut totul, dar îmi pare rău că a durat atât de puţin, însă sper ca data viitoare să dureze mai multe zile. Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut pentru noi, pentru cuvintele frumoase pe care ni le-aţi spus, pentru primirea călduroasă, pentru această experienţă pe care am avut-o alături de surori şi de mesajul pe care ni l-aţi transmis, plin de bucurie! Vă mulţumesc!" (Ramona)
• "Mă bucur nespus de mult pentru că am avut ocazia să particip la acest campus. Plec de aici cu o «valiză plină» de lucruri minunate. Chiar dacă a durat prea puţin, am reuşit să simt o linişte interioară de nescris, mi-am relaxat sufletul şi am realizat multe lucruri importante. Vă mulţumesc pentru toate sfaturile pe care ni le-aţi dăruit, sfaturi care o să ne prindă bine în «călătoria noastră» pe care o numim viaţă. Mi-am dat seama că fericirea depinde de noi, că e o alegere de fiecare zi, că trebuie să ne purificăm gândurile şi inima şi să vedem mereu partea plină a paharului. Acum sunt convinsă că Dumnezeu ne iubeşte pe toţi şi ne va ajuta să trecem peste toate. Că nimic nu e doar o întâmplare, ci facem parte din planul măreţ al lui Dumnezeu. Am învăţat că trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ce avem, pentru că ne dă şansa să admirăm apusul şi răsăritul, să-i îmbrăţişăm pe cei dragi, şansa să fim fericiţi, să ne construim o lume plină de căldură. Am învăţat că nu avem dreptul să dăm vina pe nimeni când ceva nu merge în viaţa noastră, ci să avem credinţă că nu suntem singuri. Mâine însă e timpul să ne mişcăm, să demonstrăm, să iubim. Vă mulţumesc pentru timpul dăruit nouă, pentru amintirile frumoase şi pentru o ospitalitate minunată, dar mai ales ce aţi lăsat în sufletul meu!" (Lidia)
• "Aceste zile mi-au dat mult de gândit. Despre mine, despre ceea ce vreau să fiu... Am învăţat diferenţa dintre a sluji şi a servi, dintre bucuria interioară şi veselia superficială. Am învăţat că slujirea şi bucuria merg împreună, bucuria vine din posibilitatea de a sluji şi că doar slujind poţi fi bucuros cu adevărat. Am întâlnit persoane superbe pe care sper să le mai revăd! Mulţumesc mult pentru tot!" (Otilia)
• "Când am plecat de acasă nu prea ştiam în ce constă un campus vocaţional, ce persoane voi întâlni sau ce activităţi vom face. Am rămas plăcut surprinsă de acest loc şi de aceste persoane cu care mi-am petrecut un week-end întreg. A fost un campus reuşit pe care îl voi ţine minte toată viaţa. Mi-a plăcut programul care, din punctul meu de vedere, a fost lejer, chiar dacă am avut multe momente de rugăciune, nu le-am simţit ca fiind obositoare, dimpotrivă au fost momente de relaxare spirituală. Le mulţumesc surorilor pentru tot ce au făcut pentru noi, pentru iniţiativa organizări unui astfel de campus pe care îl vom aştepta cu mare nerăbdare şi anul viitor. Mulţumesc în mod deosebit că am învăţat un nou mod de a mă ruga în interiorul meu şi de a comunica cu Dumnezeu, rugăciune pe care o voi folosi mereu de acum înainte. Mulţumesc pentru tot ce ne-aţi oferit!" (Marta)
• "În perioada pe care am petrecut-o împreună în acest grup minunat, am descoperit o nouă latură a vieţii, o mulţime de lucruri noi şi de fiecare dată când ne spuneaţi câte ceva, acele cuvinte mă făceau să reflectez mai mult la viaţa şi vocaţia mea. Aţi organizat un program minunat ce nu mai are nevoie de retuşuri. Pe lângă faptul că m-am rugat, m-am şi distrat pentru că a fost o atmosferă foarte plăcută. Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia să văd lumea şi cu ochii inimii. Sper din toată inima să ne mai întâlnim!" (Mihaela)
• "Aceste zile au fost pentru mine o minunată aventură. Am fost pentru câteva zile o familie. Sper să mai organizaţi astfel de campusuri pentru că eu voi veni cu drag. Mulţumesc pentru aceste zile extraordinare pe care nu le pot descrie în cuvinte!" (Daniela)
• "Încep prin a spune MULŢUMESC pentru aceste zile minunate! Mulţumiri sorei Regina pentru grija şi căldură cu care ne-a primit în Grădiniţa «Sfânta Familie» din Gherăeşti. Mulţumiri sorei Maria pentru frumoasa manieră în care ne-a prezentat congregaţia, dar şi pentru sprijinul acordat în animarea programului liturgic. Sorei Monica îi suntem recunoscătoare pentru că ne-a învăţat o nouă modalitate de a comunica cu Isus. Sincere mulţumiri sorei Ana pentru frumoasele cuvinte şi exemple, care au făcut mai uşoară înţelegerea diferitelor aspecte legate de vocaţie şi bucuria slujirii. Nu în ultimul rând, aduc mulţumiri sorei Valeria pentru că ne-a împărtăşit experienţa şi chemarea ei la viaţa consacrată. A fost o trăire unică, constituită din momente de cunoaştere, reflecţie, de rugăciune, de creaţie, dar şi de destindere şi voie bună. Recunoscătoare pentru aceste zile, ne întoarcem la casele noastre pline de bucurie şi încrezătoare în planul pe care Dumnezeu îl are pentru fiecare dintre noi". (Georgiana)

Galerie foto:

  

scmp.ro © 2021