IMG_0002                            SCURTUL ISTORIC AL GRĂDINIȚEI CU PROGRAM NORMAL  «SFÂNTA FAMILIE » Gherăești-Neamț

 

„Familia este sanctuarul iubirii, prima școală și leagănul vieții.

Nici un climat nu este mai sfânt decât cel al familiei din Nazaret .

Nici un leagăn nu e mai plăcut decât cel al unei familii  creștine.”

Preasfinția Sa Petru Gherghel

Episcop de Iași

 

        La aproximativ 18-20 km  NV de orașul Roman și 60 km de  Piatra Neamt, se află comuna Gherăești. Este un sat  majoritar catolic, aproximativ 90% din populația comunei sunt catolici.  Climatul relațiilor interconfesionale în zonă este pozitiv și de colaborare. Grădinița noastră este confesională catolică, respinge orice încercare de discriminare sau prozelitism, este deschisă oricui, indiferent de confesiune și pretinde să educe în valorile umaniste-creștine universal acceptate, în atitudini de respect, toleranță și dialog.  

       Grădinița cu Program Normal „Sfânta Familie”, comuna Gherăești, Județul Neamț este înființată în anul 2002, la inițiativa Preasfințitului Episcop Petru Gherghel, părintele Isidor Mocanu s-a îngrijit de construcția acestei clădiri, este construită cu finanțare din partea Episcopiei Romano – Catolice de Iași și are ca principal obiectiv de activitate instruirea și educarea copiilor de 3–6 ani în vederea integrării cu succes în activitatea școlară.

        Preasfințitul Episcop Petru Gherghel, a vrut să ne încredințeze grădinița nouă surorilor din Institutul „Slujitoarele  lui Cristos Marele Preot”, acest  Institut fiind fondat tot de Excelența Sa. Misiunea noastră  aici este de a oferi copiilor o educație în primul rând creștină și de calitate. Rezultatele muncii noastre mai mult de un deceniu de activitate au reprezentat cartea de vizită a grădiniței. Clădirea instituției este situată în partea de sus a localității Gherăești și este înconjurată de case, costrucția a fost finalizată în anul 2002 și dispune de o curte mare cu jocuri, gazon și pomi, spațiu suficient pentru joacă.

       Ne desfășurăm activitatea într-o clădire modernă, cu săli de grupă luminoase, și un spațiu de joacă în aer liber generos. Sălile de grupă sunt utilate cu mobilier din lemn, atent prelucrat și ergonomic, corespunzător vârstei.

    Unitatea noastră este acreditată  prin ordinul ministrului având nr. 3827 din 04.05.2009.

    Grădinița funcționează într-un singur schimb, fiecare grupă în propria sală de clasă cu dependențe proprii.

    Grădinița cu Program Normal „Sfânta Familie”, oferă condiții foarte bune pentru desfășurarea procesului instructiv-educativ:

-O clădire bine dotată, cu sisteme proprii de încălzire, alimentare cu apă și canalizare;
-Două săli de clasă mobilate corespunzător cu capacitate pentru 20/25 copii;
-Sală de joacă; 
-Sală de mese cu 25 de locuri;   
-Cabinet medical de primire a copiilor;
-Cancelarie pentru cadre didactice; 
-Grupuri sanitare (11pentru copii) și (2) cadre didactice;    

Copiii din comună  dar și  din localitățile apropiate Gherăeștiului,  ne pășesc  an de an pragul și sunt „mesajele noastre vii” care ne reprezintă numele și ne creează renumele printre instituțiile de învățământ preșcolar.

          In cadrul grădiniței predomină convingerea că omul este perfectibil prin educație, indiferent de proveniența socială sau potențialul ereditar. Ne consideram o mare familie în care fiecare are ceva de învățat, adulți și copii care pretind unii de la alții, dar și oferă în aceeași măsură.

        Grădinița reprezintă un loc unde fiecare copil trebuie să se simtă liber, să poată să-și dezvolte personalitatea și talentele și să se pregatească temeinic pentru integrarea în societatea viitorului. Devine imperios necesar că grădinița trebuie să formeze oameni în spiritul normelor și valorilor creștine.

Misiunea grădiniței   

Grădinița cu Program Normal  „Sfânta Familie” Gherăești,  în acțiunea sa educativă se bazează pe asigurarea unui act educațional de performanță, care să contribuie la formarea  unei personalități autonome și creative, la formarea unor copii sănătoși, eficienți, activi, cooperanți care să se adapteze ușor la regimul muncii școlare și la orice situație în viață.

          Misiunea noastră este de a forma oameni care să trăiască după valorile umane și creștine punând accent pe respect, solidaritate, toleranță, cinste.

Viziunea grădiniței

Ne propunem să devenim o grădiniță  în care să promovăm toleranța și înțelegerea, să asigurăm condiții pentru dezvoltarea aromonioasă a fiecărui copil din grădiniță, să-i sădim încrederea în sine, să îl încurajăm să se manifeste liber și să îl ajutăm să descopere că, prin muncă și perseverență, poate deveni „cel mai bun”.

          Vrem să acordăm prioritate acelor copii mai defavorizați sau care se află în dificultate din diverse motive: economice, sociale, familiale.

Într-o atmosferă de sărbatoare și bucurie pe data de 17.06.2012, am sărbătorit 10 ani de activitate a Grădiniței ,,Sfânta Familie”.  Acest eveniment a fost marcat și cu organizarea unui Simpozion Național cu tema:  „Modalități de dezvoltare socio-emoțională la vârsta preșcolară”.

        Această sărbătoare să constituie pentru noi toți o fericită mângăiere că avem posibilitatea să ne implicăm în educația copiilor acestei comunități și totodată reprezintă o încurajare pentru viitor.

Aceasta este Grădinița noastră  „Sfânta Familie”,  în care vreme de 17 ani credem că am reușit să devenim utile pentru comunitatea noastră, sunt și multe activități din viața grădiniței unde  împreună cu părinții copiilor și cu partenerii noștri din comunitate, Biserica, Școala, Primărie, Politie, Dispensar, etc, vom păstra în suflet pentru totdeauna toate momentele plăcute petrecute împreună!